De Gèmeni


Una vegada més, Llull dedica poc espai al signe del zodíac; en canvi, serà extens amb Mercuri, el (la) planeta que el regeix. Tant o més important que cadascuna de les constel·lacions, són els grans astres que les influeixen, de manera que sovint les diferències entre unes i altres cal buscar-les en el pes de Mercuri, Venus, la Lluna, el Sol, Mart, Júpiter i Saturn. Urà i Neptú encara no figuraven al llistat i Plutó no era i ja no és.
 

De Gèmeni

Gèmeni és de la complexió de l'àer, significada per .A. Car dien los stronomians que ab humiditat e calor influeix pus fortament sa virtut que ab neguna altra complexió.

E dien que ha virtut de dies, e per aiçò l'apellen diürnal. E és masculí, per ço ajuda a les substàncies masculines. E dien que és comun en moviment, ço és a saber, que no ha natura que faça moure ni no moure los corses çajús. E la sua planeta és Mercúrius, per ço car ab ella trament més sa virtut que ab altra planeta. E diuen que ha de l'home los muscles, braces e mans. E la sua regió és Armínia. E és signe liberal, e fa bon coratge als hòmens.

Ramon Llull: Tractat d'astronomia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cloenda

A reveure