De Venus


Avui és el darrer dia de Taure i encara que sigui a aigua passada -tampoc té tanta importància, que l'any que ve serà igual-, recordem que diu Llull sobre Venus, el planeta (la planeta, diria ell) que regeix els destins dels qui han nascut sota aquest signe, i també Lliura. El text en català actual aquesta vegada.
 

De Venus

Venus és de la complexió de l'aigua, que és freda i humida; i és femení i nocturn, i té el coure i el divendres, i és senyor de Taure i de Balança.

Els astrònoms diuen que Venus és un bon planeta, perquè tempera la malícia de saturn per la contrarietat de la humitat i de la secor; de la mateixa manera, tempera la malícia de Mart. I Venus és un bon planeta, perquè és proper al Sol, que és bo per la calor com hem dit abans al capítol del Sol. També és bo perquè amb la seua fredor tempera aquí baix la gran influència de la calor que ve del Sol; i és bo perquè és senyor de les aigües compostes, d'on surten les pluges, els torrents, les fonts, els rius, de què viuen les plantes i els animals.

Diuen els astrònoms que els homes que han nascut en la constel·lació de Venus tenen instint i apetit natural per a les condicions de Venus. I per això són temperadament flegmàtics, perquè Venus no té una complexió tan intensa per l'aigua com la Lluna, ja que la participació que té amb el Sol la tempera. I com que el Sol il·lumina l'aire, Venus té una virtut més intensa per la humitat que per la fredor; i per això diuen que els homes que han nascut sota Venus són de millor complexió que els qui han nascut sota la constel·lació de la Lluna.

L'aigua per la seua humitat i fredor és ocasió per la qual les herbes i les plantes i els animals creixen, i les carns dels homes s'inflen per l'aire temperat. I a causa d'això diuen que Venus és ocasió de luxúria, de pol·lució i d'escampament d'aigües; i com que en la luxúria hi ha delectació natural que ve del riure, del cant i dels instruments, diuen que els homes nascuts en la constel·lació de Venus són mims o joglars i inventors de cants i d'instruments i estimen tots aquells oficis que tenen relació amb la delectació de la luxúria, com ara els barbers, que afaiten la barba i pentinen els cabells; i com les bugaderes, que renten la roba; i els pintors que pinten figures a les parets; i així d'altres semblants a aquests, com aquells que en les noces i les festes dirigeixen les danses i els jocs. I per això Venus és un planeta que fa que els homes estiguin ociosos; i els desvia dels límits de les coses corporals que tenen instint i apetit cap a l'existència, i els inclina cap a les aparences i les vanitats. I també Venus inclina les dones més cap a la bellesa i l'ornamentació que cap a la bondat; i té aquesta naturalesa per l'aigua, que té apetit cap als cosmètics de la cara, de les mans, de les robes i cap a l'agençament de les cases, dels vestits i dels colors bells.

Ramon Llull: Tractat d'astronomia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cloenda

A reveure